onsdag 30 mars 2011

Vadstena, Baby!

*Varning för lokalpatriotiskt inlägg* Idag var jag, Angie, Zab och Belle i Vadstena med vår historieklass. Det var en sjukt fin dag som började men en rundvandring i Slottet och landsarkivet som finns där. Vi fick mycket intressant information om alla arkiv och fick titta på den tjockaste bok jag någonsin sett. Det är verkligen häftigt att allt är så väl bevarat för andra generationer, samt att mycket håller på att digitaliseras vilket också visar att historienördarna faktiskt försöker hålla sig moderna med tiden. Efter Landsarkivsbesöket valde vi att stanna kvar och äta lunch i Vadstena samt att gå lite i alla mysiga butiker. Jag kom hem med två sorters te och en fin prickig burk. Vadstena är verkligen en av mina favoritstäder i Östergötland, den ligger otroligt vackert vid vattnet och staden har också en fantastisk historia med Heliga Birgitta och Klosterväsendet, som de har tagit väl tillvara på. Staden har många mysiga små hus och knutar och självklart kullersten. Helt enkelt ett idealiskt turistmål att gå att stöva runt i. Som den turist jag var idag tog jag lite kort. Här kommer några av dem:

tisdag 29 mars 2011

Fox on the run



Kan det bli coolare?

måndag 28 mars 2011

Boktips!

Jag har precis läst ut boken Utrensning skriven av Sofi Oksanen. Det är en mörk roman som skildar ett liv i ett kommunistiskt Estland på 1940- och 1950-talet samtigt som det knyts ihop med det fria Estland 1992. Historien löper mellan dåtid och nutid och historiens två huvudkaraktärer den gamla gumman Aliide och den unga flickan Zara har vad det visar sig genom bokens gång gemensamma band till varandra. Boken börjar otroligt starkt och man blir genast intresserad av att läsa vidare vilket man också gör. Den stannar dock av lite i tempo framåt mitten men ökar snabbt igen. Historien är hela tiden spännande och man vill veta hur allting hänger ihop. Boken är skriven med ett språk som har känsla för detlajer som gör att beskrivningarna känns otroligt verkliga.

Boken är helt klart mycket läsvärd och jag rekomenderar er varmt att läsa den.

söndag 27 mars 2011

Helgen med stort H

Denna helg har varit helt fantastisk!
Fredagen bjöd på hamburgare på Olearys med Bea och Viktoria och Säkert! som spelade på Konsert och kongress. Konserten var jättebra. Verkligen jättebra. Annika Norlin har en fantastisk förmåga att med sin röst brya sig in i mitt inre. Det kan inte annat än bli bra! Konsertens bästa var: Honung, dansa,fasten , Någongång måste du bli själv och köttet är svagt.

På lördagsmorgonen ringde väckarklockan okristligt tidigt (05.20) men det var ju för en kul grej. Vi var ett gäng SSU:are som åkte upp på partikongressen. Det var riktigt kul att få vara där och lyssna på Håkans linjetal, det känns riktigt bra med Håkan. Han kommer röra om i grytan and he won´t back down. Annars var kongressen lite som en klassåterträff, man spang runt och kramade gamla bekanta, uppdaterade varandra om senaste nytt för att sedan springa vidare in i nästa bekant. Men det var trevligt att träffa alla igen. Riktigt trevligt.

Senare på lördagskvällen bar det iväg till Anna för att fira Emilies födelsedag. Det blev en superkul kväll och vi hamnade på Klubb Bon Bon där killarna ifrån The Ark spelade knastriga Lp-skivor, det svängde som tusan!

Söndagen har ägnats åt en del plugg men också våffelbak och musikquiz hemma hos Sjölander/Egerhag.

Nu är det dags att sova.

onsdag 23 mars 2011

Pluras kök

Igår var det äntligen dags för den efterlängtade premiären av Pluras kök. Uppföljaren till Mauro och Pluras kök bara det att Mauro nu var utbytt och Pluras bror Carla istället fanns med för att fylla en ännu oklar funktion.

Plura är en man som på många sätt är lite sorglig. Lite lätt alkholiserad, lite lätt för att falla för droger osv, men ändå kan jag inte mer än att älska den mannen. TV-programmet igår bjöd på ungefär allt man kan begära. Plura som ligger och gör krystövningar på golvet, Carla som spelar riff och Leif GW som häller upp snaps men inte dricker något själv eftersom han är inne i sin vita period. Gårdagens program bjöd också på en fin Norrköpings-immitation av aioli som Plura uttalade Ajåli. Plura bjuder på sig själv och sitt ursprung and I like it.

Det som satte guldkant på gårdagskvällen var dock min och Angelicas sms-konversation under programmets gång. Den var så att säga episk.

måndag 21 mars 2011

Världens bästa DÅK

I helgen gick SSU Östergötlands DÅK utav stapeln. Det blev en hejdundrands helg som på lördagen bjöd på argumentationstrimning, politik och fejkmotioner om ombudsmän. På kvällen bjöds det på mingel med pommac och snacks samt lite musikquiz.
På söndagen drog förhandlingarna igång i Kommunhuset Rosen i Norrköping. Vi var 39 ombud på plats och med gäster och presidium var vi cirka 60 personer på plats. Riktigt bra! Debatterna i talarstolen gick heta och många kloka och framåtsyftande beslut togs.

Under årsmötet valde vi också ny ordförande för distriktet. Den eminente Jonatan Hermansson valdes till det ärofyllda uppdraget, och jag valdes till uppdraget att vid hans sida stå som vice ordförande för distriktet. Det känns kul!

Gårdagen till ära bar jag kavaj, kjol och stumpbyxor, en syn som några påpekade inte är så vanlig att se mig i. Min kavaj väckte uppmärksamhet då jag vanligtvis har en mer casual stil. Min kavaj syfade tydligen till makt och därför ska jag numera kalla den för min maktkavaj som jag använder när jag vill se mäktig ut och inbringa respekt. Men kära läsare och ni andra som kände ett sting av oro igår, jag har inte bytt stil förevigt. Idag lämnade jag hemmet iförd ecco-skor, manschesterbyxor och fjällräven-kit (Jacka plus Kånken). Maktkavajen är inhängd i garderoben men kommer fram igen när ni minst anar det.

onsdag 16 mars 2011

LCHF

Det verkar gå lite bantingshysteri i Sverige just nu. LCHF är nya innegrejen och alla byter bort sina kolhydrater mot fett, fett och åter fett. Jag för min del är sjukt skeptisk till alla typer av bantiningsformer. Jag tror inte riktigt att det är bra för kroppen. Med denna nya trendiga LCHF känns det ju inte som att man får i sig tillräckligt från hela kostcirkeln utan att man istället lurar kroppen att tro att man får det.

Jag tycker att det är viktigt att man äter rätt och rör på sig men med bantningskurer känns det ofta som att det går till överdrift. Ofta kör man ju sin kur en månad eller två och når sin drömvikt men efter det? Vad händer sen? Jo, ofta går man nog upp de där kilona bantningskuren jobbade bort. Jag tycker att det är ett tecken på att de inte fungerar i det långa loppet. Så ät vad du vill, men i lagom mängd (Som Angie säger) och glöm inte att röra på dig.

Länge leve tallriksmodellen!

fredag 11 mars 2011

Håkan

Jag har nu fått en dags distans till pariledarvalet och har börjat känna på namnet Håkan Juholt ordentligt. Juholt var inte min kandidat, det kan jag villigt erkänna att Mikael Damberg var. Ja, jag blev lite besviken igår, först. Men nu när jag har smält det och börjar blicka framåt känns Juholt rätt bra i magen ändå. Han har verkligen potensial. Håkan kan nog bli riktigt grym!

Jag har faktiskt haft chansen att lyssna på Håkan Juholt för några år sedan när jag gick partiets KOM-utbildning och den entusiasm han spred och den energi jag kände efter hans pass kan jag nästan fortfarande ha kvar. Han kan konsten att engagera och jag tror han kan röra om ordentligt i den annars ganska lugna politiska grytan.

Håkan Juholt, ja nu kör vi helt enkelt!

tisdag 8 mars 2011

8:e mars

Idag är det den 8:e mars, a.k.a internationella kvinnodagen. Jag är självklart feminist och en varm förespråkare av jämställdhet, men jag tycker det blir krystat när männen i samhället idag ska gratulera oss. Det känns för mig snett att vi kvinnor "får" en dag, innebär det att resten av alla dagar på året tillhör männen?

Jämställdheten är någoting vi ständigt behöver jobba med, det är väl bra att man idag uppmärksammar frågan lite extra men egentligen är det någonting man ska uppmärksamma varje dag, varje timme och på varje möte. Våra normer sitter så djupt rotat att en dag inte räcker för att få bukt med problemet. Vi kvinnor måste lära oss att ta plats och framförallt lära oss att bekräfta varandra istället för att slåss mot varandra som vi gärna tenderar att göra. En internationell kvinnodag kan bidra till att lyfta blicken men jag tycker som sagt att vi ska lyfta upp blicken varje dag.

onsdag 2 mars 2011

Säkert!

Nu har jag äntligen tagit tag i saken och bokat biljett till Säkert! som spelar i Linköping den 25 mars. Det ska bli så sjukt kul och jag längtar redan. Säkert! eller Hello Saferide som hon heter när hon sjunger på engelska (kärt barn har många namn) är lite av min idol, om man fortfarande får ha idoler när man är 22 år gammal. Hela hon och hennes texter inspirerar och har en igenkänningsfaktor många gånger, hon sätter verkligen huvudet på spiken. Jag gillar henne främst på svenska, alltså under namnet Säkert! texterna känns mer nära då på något sätt. Jag gillar henne också för att hon känns så stark och medveten, hon har koll på läget och kör sin grej. Den 25 mars, alltså om typ 3 veckor får jag äntligen se henne och jag längtar, längtar, längtar!

Här kommer hennes bästa
http://open.spotify.com/track/103EuC2phtyVhUxmZRUfCN
och här
http://open.spotify.com/track/0X29aQOkq1VXmgA71NQxUn
och här kommer en sista
http://open.spotify.com/track/3WBmx14jMxqizhey9nhDEz