tisdag 8 mars 2011

8:e mars

Idag är det den 8:e mars, a.k.a internationella kvinnodagen. Jag är självklart feminist och en varm förespråkare av jämställdhet, men jag tycker det blir krystat när männen i samhället idag ska gratulera oss. Det känns för mig snett att vi kvinnor "får" en dag, innebär det att resten av alla dagar på året tillhör männen?

Jämställdheten är någoting vi ständigt behöver jobba med, det är väl bra att man idag uppmärksammar frågan lite extra men egentligen är det någonting man ska uppmärksamma varje dag, varje timme och på varje möte. Våra normer sitter så djupt rotat att en dag inte räcker för att få bukt med problemet. Vi kvinnor måste lära oss att ta plats och framförallt lära oss att bekräfta varandra istället för att slåss mot varandra som vi gärna tenderar att göra. En internationell kvinnodag kan bidra till att lyfta blicken men jag tycker som sagt att vi ska lyfta upp blicken varje dag.

1 kommentar:

amanda sa...

exakt så, verkligen exakt. blir liksom som att "ja men nu HAR ni ju fått en dag, vad gnäller ni för?" som att det blir bättre av det.. hm, och om det ska vara jämställt, varför finns det som du påpekar ingen internationell mansdag isånafall?