lördag 27 september 2008

Ledarskap i olika bemärkelser

Efter två häriga veckors pendlande till Finspång är nu min VFU slut. Det har verkligen varit roliga och lärorika veckor. Jag har iaktagit, lett övningar och hjälpt elever att räkna matte och hjälpt dem med läsförståelse. Jag har också kommit till en insikt under dessa veckor att jag nog vill bli Svensklärare istället för samhällslärare, men vi får se vad jag känner om några veckor igen.

Igår var det även dags för KOM-utbildningens träff nr.3, jag måste erkänna att jag var otroligt trött när jag kom dit men det liksom försvann eftersom det är en så himla bra grupp där det alltid finns livliga diskutioner. Framförallt dagens pass som hölls av Per-Erik Kaj som är författare till boken "Att starta och leda så att det blir resultat". Han pratade mycket om ledarskap hur vi ska vara som ledare i olika situationer och vad ledarens roll egentligen är. Någonting som jag tycker är tänkvärt som han pratade om är att vi gärna vill förändra världen men när vi slår upp våra almanackor så kan vi pressa i det först om några månader. Vi vill förändra världen, men vi hinner inte riktigt för att mycket tid tas av administrativa och stagnerande faser. För att komma ur detta måste vi hela tiden jobba mot att få en nytändning och få viljan tillbaka, allt är möjligt, bara vi vill och vågar!

Jag tycker verkligen att det är intressant att prata om ledarskap, för det är någonting man aldrig blir fulllärd i, man kan alltid utveckla och lära sig nya metoder. Ens ledarstil hänger också mycket ihop med hur mogen man är som person, så ens eget ledarskap måste förändras och utvecklas genom åren. Du kan också vara ledare i olika bemärkelser, te x, i min roll som lärare är jag en typ av ledare och i min roll som ssu ordförande är jag en annan typ av ledare. Ditt ledaskap förändras också utifrån vilken grupp du är ledare för.

måndag 15 september 2008

Jag kommer snart somna som en stock

Helgen som gick var inte speciellt lugn med dock väldigt trevlig:)
I Lördags hade vi faddertack för våra söta faddrar. Det var knytkalas och jag stod för pastasalladen, det fanns bröd, pajer och väldigt mycket sallad. Till efterrätt var det kladdkaka riktigt gott :) Efter all mat och alla trevligheter drog vi vidare till Hg, där vi fortsatte kvällen. Det blev en riktigt lyckad kväll!
På söndagsmorgonen vaknade jag och tittade på Debatt med Janne Josefsson sedan var det dags att hämta ut nycklarna till min lägenhet, det känns så skönt att äntligen ha nycklarna nu. Har även köpt en soffa från IKEA och lite annat smått och gott så det blir nog så bra så.

Idag hade jag min första VFU-dag i Finspång, på Bergskaskolan det var kul! Skolan verkar väldigt trevlig så det blir nog en rolig vecka framöver.
Dock gick jag upp halv 6 imorse så jag kommer sova riktigt gott i natt. För att vakna lika tidigt imorgon, härligt värre ;)

onsdag 10 september 2008

Vi säger inte hejdå, vi säger vi ses snart!

Idag har jag haft självstudiedag. Valde att ta lite sovmorgon till 9.30 sedan var det bara att kravla sig upp ur sängen äta frulle och sätta igång med skolarbetet om intervju som metod som ska vara inne imorgon. Vid 12.30 kunde jag nöjt känna att jag faktiskt var klar med min uppgift.

Träffade Moa kl 13.00 för en avskedslunch på Mimmis Visthus, mitt nya favoritställe med ekoligisk mat. Moa som nu ska fara ifrån mig igen, denna gång till Cambridge för att plugga Engelska. Lycka till i England tjejen!


Såhär klockan 18.01 kan jag nöjt säga att jag är klar med allt inför skolan imorgon. Jag har nog aldrig varit klar så tidigt innan. Jag som alltid brukar sitta och finslipa till klockan 21. annars.

Föressten kom min älskade "Upp till kamp" dvd idag. Så alla som är intresserade av en helkväll med böngryta, raggsockar, musik och politik kan ju höra av sig :)


måndag 8 september 2008

Lycka är...

Lycka är när man hittar SVT:s i särklass bästa produktion "Upp till Kamp" på dvd för 119 kr på ginza. Den är nu beställd och väntas komma i veckan.
För er som missade denna underbara serie se den! Den slår allt!

(ja, tom. O.C och Vänner)

söndag 7 september 2008

Livet som student

Jag har verkligen börjat anpassa mig till livet som student. Jag har beställt en röd fin overall, skaffat Liu-kort, lämnat in min första inlämningsuppgift och pluggat, pluggat och åter pluggat. Är det någonting som jag har gjort är det att läsa i alla olika böcker, artiklar och utredningar vi har fått. Oftast är det roliga och intressanta texter men mängden blir man lite lätt matt av, men jag tror man kommer in i en bättre studieteknik om ett tag när man har vant sig vid tempot lite bättre. Min nya favoritbok är föressten Genuspedagogik av Kajsa Svaleryd som skriver om ämnet på ett ytterst intressant sätt plus att havla boken består av övningar man kan använda sig av i olika situationer, toppen!

Eftersom det har varit mycket i skolan i veckan har det varit otroligt skönt att ha en lugn hemmahelg. Fredagen bestod av att träffa Moa efter föreläsningarna och sedan åka ut till IKEA och provsitta soffor. Jag har hittat en jag vill ha, Ektorpmodellen antagligen 2-sitssoffa. Den var absolut mjukast. Det blev även inhandling av en ny höstjacka och ett par "ärtiga" tights :) Båda två från Åhlens.
I lördags var det myskväll med Anna och Emelie. Vi gjorde tacos och hade trevligt. Skönt att träffa gamla vännerna och uppdatera varandra. Någon film blev det dock inte eftersom vi inte kunde komma överrens om vi skulle se någonting med bussresa till Italien eller Tro, hopp och kärlek så det blev nått dansprogram istället varvat med Youtube. En riktigt trevlig lördagskväll :)
Idag har det mest handlat om att läsa min älskade kurslitteratur, det finns inte så mycket annat att göra när vädret är så grått och mulet som det är idag.